practice

YURT DIŞI EĞİTİM EVRAKLARI NASIL HAZIRLANIR?

Yurt dışı eğitim için gerekli evraklar ve bu evrakların nasıl hazırlanması gerektiği, öğrenciler tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Eğitim hayatlarının bir döneminde yurt dışına giderek orada eğitim almak isteyen kişi sayısı artmaktadır. Öğrenciler, gidecekleri üniversiteleri ve bölümleri belirledikten sonra gerekli evrakları temin etmek ve bu belgeleri istenilen kurumlara teslim etmek durumundadır. Peki yurt dışı eğitim evrakları nasıl hazırlanır, eğitim evrakları hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Eğitim evraklarında apostil onayı nasıl alınır?

Yurt Dışı Eğitimi için İstenilen Belgeler

Eğitim hayatlarını Türkiye dışında sürdürmek isteyen pek çok öğrenci bulunuyor. Yabancı dillerini geliştirmek ve farklı kültürleri tanımak isteyen öğrenciler, yurt dışında eğitime karar verdikten sonra istedikleri üniversite ve bölüm hakkında araştırma yapmaktadır. Üniversite kaydının başarılı bir şekilde tamamlanabilmesi için üniversitelerin istedikleri belgelerin eksiksiz bir şekilde temin edilmesi oldukça önemlidir. Yurt dışı eğitim için gerekli evraklar şu şekilde sıralanabilir:

Lise diploması

Üniversite diploması

Vize için başvuru belgeleri

Yabancı dil belgesi

Sağlık raporu

Fotoğraf

Pasaport

Lise Diploması

Üniversiteyi yurt dışında okumak isteyen kişilerin temin etmesi gereken belgelerden ilki lise diplomasıdır. Öğrencinin hangi liseyi bitirdiğini gösteren bu belgede aynı zamanda kaç derece ile lise eğitiminin tamamlandığına dair de bilgi de yer almaktadır. Yurt dışında kullanılacak olan lise diplomasının ilk olarak tercüme edilmesi gerekir. Tercümenin doğru ve eksiksiz bir şekilde yapılması, belgenin geçerliliği adına oldukça önemlidir.

Lise diplomasının tercümesi yapıldıktan sonra apostil onayı alınması gerekir. Yapılan tercüme noterde onaylanır, ardından illerde valiliklere, ilçelerde ise kaymakamlıklara götürülür. Apostil onayı yapılan lise diploması, yurt dışında geçerli bir belgeye dönüşmektedir. Yurt dışında üniversite okumak isteyen kişilerin temin etmesi gereken lise diplomasına yüksek lisans ya da doktora programlarında ihtiyaç duyulmadığını belirtelim.

Üniversite Diploması

Yurt dışı eğitim evrakları nasıl hazırlanır sorusu kapsamında üniversite diplomasının da önemli olduğunu belirtmek mümkündür. Yurt dışında yüksek lisans yapacak bir öğrenci mutlaka üniversite diplomasını temin etmelidir. Yurt dışı eğitim için gerekli evraklar arasında yer alan üniversite diploması için de tercüme ve apostil şerhi işlemlerinin yapılması gereklidir.

Üniversite diplomasının geçerli olduğunu ifade eden apostil onayı, aynı zamanda belgenin yurt dışında kullanılabileceği anlamına da gelir. Bu işlemler için orijinal belge yeminli tercümanlarca tercüme edilmelidir. Tercüme sonrası noter tarafından, tercümanın yemin zaptı olduğu onaylanır. Bir sonraki aşama ise illerde valiliklere götürülür. Noterin yer aldığı ilçede ise kaymakamlıklara götürülerek apostil onayı alınır.

Yüksek Lisans Diploması

Yurt dışında doktora yapacak kişilerin temin etmesi gereken eğitim belgesi yüksek lisans diplomasıdır. Diplomada öğrencinin eğitim durumuna dair detaylar yer alır. Yüksek lisans diplomasında tercüme işlemleri yapılmalıdır. Eğitim alınacak ülkenin diline göre tercümenin yapılması ve tercümede herhangi bir eksik ya da hatanın olmaması çok önemlidir.

Yurt dışı eğitimi için gerekli evraklar içerisinde bulunan yüksek lisans diplomasında noter ile tasdik işlemi yapıldıktan sonra apostil onayı da gerçekleştirilir. Gerçekliği ispatlanan belge, yurt dışında kullanılabilmektedir.

Vize için Başvuru Belgeleri

Eğitim için yurt dışına gidecek kişilerin vize işlemlerini de yapması gerekir. Gidilecek ülkenin vizesi alındığında öğrenci, ilgili ülkeye giriş yapabilme şansına sahip olur. Vize başvurusunun yapılabilmesi için temin edilmesi gereken belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Okuldan kabul alındığını gösteren belgeler

Kişinin pasaportu

Öğrencinin banka hesabıyla ilgili bilgiler

Ailenin hesap dökümü ve gelirleri

Sağlık durumunu gösteren belge

Seyahat sigortası

Eğitim ücretleri ve ücretlerin ödendiğine dair belgeler

Belirtilen evrakların her biri, vize başvurusunda istenilen belgeler arasında yer alıyor. Başvuru yapılan ülkeye göre değişiklik gösterebilen bu belgelerin eksik olması, vize başvurusunun kabul edilmemesi anlamına gelir.

Yabancı Dil Belgesi

Yurt dışında eğitim görmek isteyen kişilerin temin etmesi gereken belgelerden bir diğeri de yabancı dil belgesidir. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini yurt dışında alacak kişilerin; istenilen dilde yetkin olduklarını belgelemeleri gerekir. Fakat burada bilinmesi gereken husus, ilgili üniversitenin eğitim verdiği dilin farklı olabileceğidir.

İngilizce eğitim veren bir kurumda eğitim alacak bir kişinin IELTS, TOEFL, DALF, Testdaf gibi sınavlarda başarılı olması çok önemlidir. İstenilen puan üniversite tarafından belirlendiği için üniversitenin şartları detaylı bir şekilde incelenmelidir. Yabancı dil belgesinde de apostil onayı gerekli olduğu için ilk önce tercümenin başarılı bir şekilde yapılması, ardından apostil onayının alınması gereklidir.

Yurt dışı eğitim için gerekli evraklar arasında yer alan yabancı dil belgesi, başvurunun tamamlanabilmesi için temin edilmesi gereken belgeler arasında yer alıyor. İngilizcenin yanı sıra Almanca ya da Fransızca gibi farklı dillerde de eğitim verebilen üniversiteler bulunduğu için ilgili dile yönelik açılan sınavlara girilmesi oldukça önemlidir.

Sağlık Raporu

Yurt dışında eğitim görecek öğrencilerin temin etmesi gereken belgeler arasında sağlık raporu da bulunuyor. Tam teşekküllü hastanelerin yanı sıra sağlık ocaklarından da alınabilen sağlık raporu, apostil onayı gerekli belgelerden bir diğeridir. Sağlık raporunun yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilmesi ve apostil onayının yapılması, sağlık raporunun ilgili ülkede geçerli olmasını sağlayacaktır.

Bu nedenle tam teşekküllü bir hastane ya da sağlık ocaklarından alınan sağlık raporlarının ilk önce tercüme edilmesi, ardından noterde onaylanması ve son olarak apostil onayının alınması gerekmektedir.

Fotoğraf

Yurt dışında eğitim için gerekli evraklardan bir diğeri olan fotoğraf hem pasaport işlemleri hem de üniversite kayıt işlemlerinde istenilmektedir. Fotoğrafın güncel olması, ilgili kişinin fotoğraftan tanınması açısından çok önemlidir. Bu nedenle güncel bir fotoğraf ile başvuru yapılmalıdır.

Pasaport

Yurt dışına çıkabilmek için gerekli olan pasaport, üniversiteler tarafından talep edilen belgeler arasında bulunuyor. Farklı ülkelere giderken alınacak vizelerin işletildiği bir belge olan pasaportun aslı ya da fotokopisinin üniversite kaydı sırasında üniversiteye verilmesi zorunludur. Yurt dışı eğitim için gerekli evraklardan biri olan pasaportun, istenilen belgelerin tamamlanması ile birlikte alınabileceğini belirtmek mümkündür.

Pasaport almak isteyen öğrencilerin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesine giriş yapması gerekmektedir. T.C. kimlik numarası, telefon numarası ve doğum tarihi ile istenilen bilgiler doldurulmalı ve pasaport randevusu alınmalıdır. Pasaport randevusuna gitmeden önce pasaport harcı ve defter bedeli ödenmelidir. Ayrıca gerekli olan belgeler temin edilmeli ve işlemler sırasında bu belgeler verilmelidir.

Pasaport için gerekli evrakları şu şekilde sıralayabiliriz:

Son 6 içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf

Geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı veya T. C. kimlik kartı

Varsa eski pasaport

Pasaport harcı ile defter bedelinin ödendiğini gösteren dekont

Harçsız pasaport başvurusunda bulunacak öğrenciler için öğrenci belgesi

Belirtilen belgelerin pasaport randevusu öncesinde temin edilmesi gerekmekte olup belgelerin eksiksiz ve doğru olduğu kontrol edilmelidir.

Yurt dışı eğitim evrakları nasıl hazırlanır sorusu kapsamında gerekli evrakların tamamını temin etmelisiniz. Ayrıca belgelerin tercümesini yeminli tercümanlara yaptırmalı ve apostil onaylarını almalısınız. İşlemleri tamamlamanız, sahip olduğunuz belgelerin yurt dışında da geçerli olduğunu ifade etmektedir. Apostil onayı illerde valilikler aracılığıyla ilçelerde ise kaymakamlıklar aracılığıyla alınır.

  • Paylaş: