practice

NASIL YEMİNLİ TERCÜMAN OLUNUR?

Nasıl Yeminli Tercüman Olunur?

Yeminli tercüman, noterler tarafından yetkilendirilen ve yabancı dilde yapılan çevirileri resmi evrak olarak düzenleyen kişilerdir. Bu kişilerce yapılan çevriler, tüm kurumlarda resmi evrak olarak kabul edilir. Bununla birlikte yeminli tercümanlar, yazılı belgelerde çevrinin yanı sıra simültane çeviri de yapabilir. Simultane çeviri, anlık olarak farklı dilleri konuşan kişiler arasında bir tercüman aracılığıyla yapılan çeviriye verilen isimdir. Yeminli tercümanların mutlaka çoklu dil yetkinliklerine sahip olması gerekir. Ayrıca yeminli tercümanlar, güvenilir karaktere sahip olmalı ve mesleki disiplin açısından bazı yetkinlikleri taşımalıdır. Bununla birlikte dil yetkinliği bulunan ve yeni diller öğrenme konusunda yetenekli birçok kişi tarafından nasıl yeminli tercüman olunacağı merak konusudur. İşte yeminli tercüman olmak için ve yeminli tercümanlık hakkında bilmeniz gereken her şey!

Yeminli Tercüman Nedir, Nasıl Olunur?

Yeminli tercüman, eğitim aldığı ve uzmanlaştığı dilde çeviri yapar. Her ne kadar yeminli tercümanlardan temel beklenti dil yetkinliği olsa da bu alanda görev alacak kişilerin başkaca özniteliklere de sahip olması gerekir. Her şeyden önce yeminli tercümanlardan güvenilir olmaları ve iş disiplinine hakim olmaları beklenir.

Bunun yanı sıra tercümanlık alanında kariyer yapmak isteyen kişilerin yabancı dil öğrenmeye ve yabancı dillere meraklı olması da önemli bir detaydır. Ayrıca dil ve kelime hafızaları da yüksek olmalıdır.

Yeminli tercüman olabilmek için temel olarak iki şart vardır. Bunlardan ilki ilgili dilde üniversitelerin eğitim programlarından mezun olmaktır. Bir diğer gerekli şart ise mezuniyetin aydından yeminli tercüman olmak isteyen adayın noterden onay almasıdır.

Yeminli Tercüman Nedir?

Yeminli tercüman, noter tarafından yetkilendirilen ve farklı diller arasında çeviriler yaparak bunu resmi olarak belgelendirebilen kişidir. Yazılı metinlerin çevirisinin yanı sıra anlık olarak simultane çeviri de yapabilir. Yeminli tercüman olmak isteyen kişilerin, üniversitelerin mütercim tercümanlık bölümlerinden mezun olmaları gerekir.

Bunun yanı sıra yabancı dil öğretmenliği anabilim dallarından mezun olan kişilerin de yeminli tercüman olmaları mümkündür. Yeminli tercümanlar, çevirdikleri metin ya da konuşmaları doğru ve eksiksiz şekilde çevirdikleri konusunda yeminlidir. Bu yüzden noter onayı ile hizmet verecekleri ilgili dilde yeterliliklere sahip olup olmadığı denetlenir.

Yeminli Tercüman Ne İş Yapar?

Yeminli tercüman, temel olarak farklı dilleri konuşan kişiler arasında ya da farklı dile çevrilmesi gereken metinlerde çeviri işlemini yapar. Günümüzde yeminli tercümanların çalışma alanları ise oldukça geniş yelpazelidir. Özellikle mahkemelerde sıklıkla yeminli tercüman tarafından çevrilmiş resmi evrak gereksinimi vardır.

Dolayısıyla yaygın biçimde yeminli tercümanların mahkemelerde görev aldığını söylemek mümkündür. Yeminli tercümanların görev aldığı ve yeminli tercümanlara ihtiyaç duyulan alanlar genel olarak şu şekildedir:

Noterler

Adli ve resmi işlemler için mahkemeler

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde

Büyükelçilikler

Konsolosluklar

Eğitim kurumları

Yayınevleri

Bunların yanı sıra yeminli tercümanların özel sektörde görev alması da mümkündür. Ayrıca yeminli tercümanlar, freelance olarak da çalışabilir.

Yeminli Tercüman Olma Şartları

Yeminli tercüman olma şartları, temel olarak kişinin dil yeterliliği ve yetkinliğini belgelendirmeye yönelik gereklilikleri içerir. Dolayısıyla yeminli tercüman olmak isteyenlerin ilk olarak eğitim ve dil şartlarını yerine getirmelidir. Üniversitelerin mütercim tercümanlık ve belli dillerde öğretmenlik anabilim dalında lisans eğitimi alınması, yeminli tercümanlığın dil gereklilikleridir.

Genel olarak yeminli tercüman olma şartları ise şu şekilde sıralanabilir:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

Noter aracılığıyla yapılan yeminde ilgili noterliğin bulunduğu bölgede ikamet etmek

Üniversitelerin mütercim tercümanlık bölümlerinden ya da İngiliz Dili Edebiyatı gibi anadil bölümlerinden mezun olmak

İlgili dilde yapılan seviye belirleme ve belgeleme sınavlarında başarı elde etmek

Bu yeterliliklerin sağlanması halinde noterlere başvuruda bulunularak yeminli tercüman olunabilir. Yeminli tercüman olmaya hak kazanan kişiler, noter tarafından belgelendirilir ve kaşe verilir.

Yeminli Tercüman Nasıl Olunur?

Yeminli tercüman olabilmek için öncelikle adayların yukarıda belirtilen şartları karşılaması gerekir. Başvuru sürecinde en önemli belge, adayın aldığı üniversite eğitimi ve mezuniyetidir. Dolayısıyla başvuru işleminin ilk adımında aday tarafından notere, ilgili dilde dil eğitimi alındığını ve başarıyla bu eğitimin tamamlandığını belgeleyen diploma ibraz edilir.

Başvuru sürecinde TOEFL ve KPSS gibi seviye bilgisi ölçülen sınavlardan alınan puan ve bu puana ilişkin sınav sonuç belgesi, talep edilebilir. Başvurunun bir diğer adımında ise noter tarafından adayın dil yeterlilikleri ve ilgili dile olan hakimiyeti, bu yetkinliğe kimlerin şahit olduğu gibi detaylar belgelendirilir.

Kimler Yeminli Tercüman Olabilir?

Yeminli tercüman olmak, sadece üst düzey dil yetkinliklerine, becerisine ve eğitimine sahip olunması anlamına gelmez. Dil yetkinliklerinin yanı sıra kişinin karşılaması gereken ve tabii olarak kendisinde bulunması gereken bazı önemli nitelikler vardır. Yeminli tercüman olmak isteyen kişilerin mutlaka farklı dil ve kültürlere ilgi duyması gerekir.

Çeviri yapabilecek düzeyde temel becerilere sahip olmalıdır. Aynı zamanda iletişim becerileri bakımından da adayın belli başlı standartları karşılaması gerekir. Bunun yanı sıra yeminli tercüman olmak isteyen kişinin ilgili alanda hazırlanan mevzuatlara ve yasal düzenlemelere hakim olması önemlidir.

Yeminli Tercümanın Görev, Sorumluluk ve Yetkileri Nelerdir?

Yeminli tercüman, yapılan çevrinin doğruluğundan ve eksiksizliğinden resmi olarak sorumludur. Yani, ilgili çevrinin tamamen doğru ve eksiksiz bir şekilde yapıldığına ilişkin yeminlidir. Bunun yanı sıra yeminli tercümanların bazı durumlarda çeviri yapılan metni, çeviri diline uygun şekilde düzenleyerek aktarması da olasıdır.

Bazı durumlarda ise daha önceden çevrilmiş bir metin, yeminli tercüman aracılığıyla kaşelenerek resmi belge haline dönüştürülebilir. Yemin tercümanların görev, sorumluluk ve yetkileri genel olarak şu şekildedir:

Arzu edilen her türden metnin çevrisini eksiksiz ve doğru şekilde yapmak

Yurt dışında evlenmek isteyen çiftlerin doğum belgelerinin çevirisini yaparak kaşelemek

Kuruluş belgesi, firmaların resmi evrakları, sözleşme, adli kararlar gibi resmi belgelerin çevrisini yapmak

Yurt dışında eğitim sürecinde ihtiyaç duyulan ve gerekli görülen akademik belgelerin çevirisini yapmak

Daha önceden çevrilmiş olan bir metin ya da belgeyi kaşelemek

Kurumların, firmaların ya da kuruluşların tüzük, ibra veya kuruluş gibi önemli belgelerini hedef dile çevirmek ve onaylamak

Bu durumlar, genellikle yeminli tercümanların özel sektörde ya da kamusal çalışmalarda görev ve yetkileridir. Bunun dışında freelance olarak çalışabilen yeminli tercümanlar, kendilerinden talep edilen her türden metnin çevirisini yapabilir ya da birden fazla farklı dilde konuşan kişiler arasında iletişimi sağlayabilir.

Kimler Yeminli Tercüman Olamaz?  

Yeminli tercüman olmak için en temel şart eğitim gerekliliklerinin karşılanmasıdır. Dolayısıyla bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin ilk olarak ilgili alanda eğitim almaları ve bu alanda aldıkları üniversite eğitimini başarıyla tamamlamaları gerekir. Bu doğrultuda üniversitelerin mütercim tercümanlık ve anadil öğretmenliği alanında eğitim almayan kişilerin yeminli tercüman olması mümkün değildir.

Aynı zamanda teknik olarak yeminli tercüman olabilmek için noter onayına ihtiyaç vardır. Dolayısıyla mütercim tercümanların, mutlaka noter tarafında onaylanan belgeyi alarak yeminli tercüman olmaları gerekir. Buna ek olarak yeminli tercümanların, temel düzeyde çevirmenlik vasıflarına sahip olması önemlidir. Dil ve terminolojik hakimiyeti olmalıdır. Çevirmenlik vasıflarına sahip olmayanlar, dil yeterliliği uygun düzeyde olmayanların yeminli tercüman olabilmesi mümkün değildir. 

  • Paylaş: