practice

ALMANYA'DA NASIL OTURUM İZNİ ALINIR?

Almanya’da oturum izni almak, günümüzde birçokları için hayaldir. Özellikle yurt dışında eğitim almak ve yurt dışındaki istihdam olanaklarından faydalanmak isteyenlerin ilk başvurduğu adreslerden biri Almanya’dır. Avrupa’nın en gelişmiş devletlerinden biri olan Almanya, oldukça gelişmiş olanaklarıyla ön plana çıkar. İş fırsatları, mesleki gelişim olanakları ve eğitim imkanlarıyla Almanya’da yüksek standartta bir yaşam sürmek mümkündür. Bununla birlikte Almanya’da oturma izni almak için bir dizi resmi işlemin tamamlanması gerekir.

Oturma izni, genel olarak vatandaşı olunmayan bir ülkede yaşamayı mümkün hale getiren resmi bir izin belgesidir. Genellikle bir süreye tabi olmakla birlikte bazı durumlarda oturma izninin vatandaşlık verilmesi ile sonuçlanması da mümkündür. Oturma izninin süresi ve türü, genellikle kişilerin ilgili ülkeye yapacakları ziyaretteki amaçları ile ilişkilidir. Sınırlı süreli oturma izni, belirli bir süreyi kapsar ve genellikle çalışma ya da eğitim koşulları açısından da çeşitli sınırlılıklar içerir. Kalıcı oturma izni, ilgili ülkenin vatandaşlığına geçmeye kadar uzanan bir süreci ifade eder.

Bu oturma izni türlerinin tamamında ilgili devletlerin yasalarına göre farklı evraklar ve başvuru gereklilikleri talep edilebilir. Almanya’da oturma izni almak için de öncelikli olarak alınacak iznin hangi türde olduğu belirlenmelidir. Örneğin Almanya’da çalışma izni almak için takip edilmesi gereken prosedürler ve tamamlanması gereken evraklar, tamamen Almanya Konsoloslukları ve Almanya Büyükelçiliği tarafından belirlenir. Burada başvuruda bulunacak kişilerin mutlaka Almanya’da faaliyet gösteren bir iş yerinden resmi olarak teklif alması gerekir. Bu noktada prosedürel süreç yine kişinin içerisinde bulunduğu duruma göre değişkenlik gösterir. Almanya’da eğitim almak, davet ya da iş yeri ile yapılan anlaşma gibi detaylar oldukça belirleyicidir. Almanya’da oturma izni nasıl alınır, merak edenler için işte tüm detaylarıyla Almanya’da oturma izni alma süreci!

Almanya’da Oturum İzni Alma Yöntemleri

Almanya’da oturum izni almak istiyorsanız, ilk aşamada hangi oturma izni türünün size uygun olduğunu belirlemelisiniz. Burada ihtiyaçlarınız, hedefleriniz, beklentileriniz ve Almanya’da neden oturma izni almak istediğiniz en temel belirleyici olacaktır. Ayrıca süreç içerisinde hazırlamanız gereken evraklar, resmi işlemler ve dil yeterliliği açısından da hangi oturma izni türünü talep edeceğiniz önemli etkenlerdir.

Günümüzde Almanya tarafından verilen vize türlerini genel olarak şu şekilde sıralamak mümkündür:

Aile Birleşimi Vizesi

Almanya Çalışma Vizesi

Öğrenci Vizesi

Almanya Yatırımcı Vizesi

Almanya Turistik Vizesi

Almanya Transit Vizesi

Sportif ve Kültürel Etkinlik Vizesi

Almanya Aile Ziyareti Vizesi

Bu vize türlerinin her biri, Almanya’da hangi amaçla bulunacağınızı tespit etmek için verilir. Örneği turistik vize, genellikle gezi, seyahat ya da tatil gibi kısa ve sınırlı süreleri içeren vize türüdür.

Daha spesifik olarak transit vize ise Schengen üyesi olmayan diğer devletlere geçiş yaparken Almanya üzerinden hareket etmeniz için almanız gereken vizedir. Fakat Almanya’da oturma izni almak, bu vize türlerinden bağımsız olarak birçok farklı hakkı elde edebilmenizi sağlayan çok daha kompleks bir konudur.

Bu noktada Almanya Devleti tarafından Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına yönelik bazı önemli ayrıcalıklar da tanınmıştır. Örneğin aile birleşimi vizesi, bu ayrıcalıklardan biridir. Bu vize, Almanya’da ikamet eden kişilerin çocukları ya da aile fertlerinden birini yanlarına almalarını istemeleri halinde ilgili kişinin sahip olması gereken vize türüdür.

Bununla birlikte Almanya’da herhangi bir yakınınız ya da aile ferdiniz yoksa, bu noktada da tercih edebileceğiniz bazı oturma izni türleri mevcuttur. İş bulma yolu ile Almanya’da oturma izni alabilir ya da şirket kurarak ticari faaliyetlerde bulunarak Almanya’daki iş fırsatlarından faydalanmanız mümkündür. Her iki oturma izni türünde de gereklilikler ve resmi prosedürler farklılık gösterir.

İş Bulma Yolu ile

Almanya’da oturma izni almak isteyenlerin günümüzde en fazla tercih ettiği yöntemlerden biri iş bulma yoluyla Almanya’nın istihdam olanaklarından faydalanmaktır. Bu türden oturma izni taleplerinde dil yeterliliğine ihtiyaç vardır ve çoğunlukla yeminli tercüman aracılığıyla dil yeterliliğinizi kanıtlamanız gerekir.

Bazı durumlarda, belli dönemleri kapsayacak şekilde yeminli tercüman tarafından tasdik edilmiş belge ya da evraklara ihtiyaç duymadan da Almanya’da iş bulma yolu ile oturma izni almak mümkündür. Fakat bu yöntem, çoğunlukla sınırlı süreleri kapsamakla birlikte Almanya’nın belli türden ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenir.

Dolayısıyla herkes için bu türden oturma izni talepleri, her zaman uygun olmayabilir. Almanya’da oturma izni alırken iş bulma yolunu tercih edeceklerin “Arbeitserlaubnis” olarak adlandırılan vizeyi almaları gerekir. Bu vize, Almanya’da çalışmaya uygunluğunu resmi olarak kayıt altına alan vize türüdür ve başvuru aşamasında mutlaka bir yeminli tercüman onayı ile başvuru formunun doldurulması gerekir.

Almanya’da çalışma izni alabilmek için öncelikli olarak nitelikli iş gücüne ya da mesleki yeterliliğe sahip olmanız zorunludur. Buradaki en temel gerekliliklerden biri uluslararası alanda geçerliliği olan bir mesleki yeterlilik belgesidir. Ayrıca iş bulma yolu ile Almanya’da oturma izni almak için Almanca yeterliliğinizin bulunması önemlidir.

Almanca dil yeterliliği, mutlaka uluslararası alanda geçerliliği olan ya da Almanya Devleti tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluşça onaylanmalıdır. Süreç içerisinde hazırladığınız evraklar da yine yeminli tercüman aracılığıyla tasdik edilmelidir. Almanya’da çalışma yoluyla oturma izni almak için karşılamanız gereken evraklar ve gereklilikler şu şekildedir:

İlgili program kapsamında talep edilen dil yeterliliği ve bu yeterliliğin belgelendirilmesi,

Çoğunlukla yeminli tercüman tarafından onayı talep edilen ve Almanya dilinde doldurulması zorunlu olan 2 adet başvuru formu,

Süresi ve geçerliliği standartları karşılayan pasaport,

2 adet biyometrik fotoğraf,

Vize ücreti

 

Tüm bunlardan bağımsız olarak iş bulma yolu ile Almanya’da oturma izni almak istiyorsanız, bir diğer yöntem ise Almanya’da faaliyet gösteren bir firmadan teklif almaktır. Mavi Kart Programı olarak bilinen bu program aracılığıyla dil yeterliliklerini kanıtladıktan ve diğer gerekli evrakları karşıladıktan sonra ilgili davet karşılığında Almanya’da çalışmaya başlamanız mümkündür.

Aile Birleşimi ile

Almanya’da oturma izni almak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise aile birleşimidir. Geçmiş yıllarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Almanya arasında kurulan istihdam temelli ilişkiler nedeniyle bu yöntem de günümüzde yaygın biçimde tercihe dilen oturma izni seçeneklerinden biridir. Bununla birlikte aile birleşimi yoluyla oturma izni almak için de karşılanması gereken belli başlı şartlar vardır.

Aile birleşimi ile Almanya’da oturma izni almak için öncelikli olarak başvuruda bulunacak kişinin karşılaması gereken şartlar şu şekildedir:

Almanya vatandaşı olan biriyle evlenmek,

Almanya vatandaşı olan biriyle evlilik akdini gerçekleştirmek,

Ebeveynlerinden biri Alman olan ve reşit olmayan çocuklar,

Reşit olmayan Alman vatandaşı çocuk sahibi olmak

Bu durumları karşılamanız halinde Almanya’da oturma izni almak için aile birleşimi yöntemini kullanmanız mümkündür.

Almanya’da evlilik ya da aile birleşimi yoluyla gitmek isteyenlerin dil yeterliliği bakımından da Alman Devletinin taleplerini yerine getiriyor olması gerekir. Bu noktada kişinin en az A1 seviyesinde Almanca bilgisine sahip olduğu tasdik edilmelidir. Aynı zamanda süreç boyunca hazırlanan evrakların bir yeminli tercüman vasıtasıyla onaylanması da gerekir.

Ayrıca başvuru sürecinde hazırlanan Türkçe belgelerin mutlaka bir yeminli tercüman tarafından Almancaya çevrilmesi ve onaylanması gerekir. Başvuru aşamasında yeminli tercüman tarafından onaylanması gereken belgeler ise şu şekildedir:

Evlilik akdinde bulunacak ya da bulunan çiftlerin her ikisine de ait olan Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği,

Başvuruda bulunacak kişinin bir yeminli tercüman tarafından tasdiklenmiş Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneğinin aslı,

Varsa eşlerin daha önceki evliliklerine dair boşanmış olduklarını kanıtlayan ve yeminli tercüman tarafından tasdiklenmiş boşanma kararı belgesi,

Almanya’da yaşayan kişinin Türk vatandaşı olması halinde ise bu eşin yeminli tercüman tarafından onaylanmış Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

Bunların dışında da özel durum ve şartlara bağlı olarak eş ya da eş adaylarının karşılaşması veya hazırlaması gereken evraklar vardır. Bununla birlikte başvuru sürecinde kullanılan evrakların mutlaka yeminli tercüman aracılığıyla tasdik edilmiş olması önemlidir.

Şirket Kurma

Almanya’da oturma izni almak için bir diğer yöntem ise şirket kurmadır. Diğer birçok Avrupa Birliği ülkesi gibi Almanya’da birçok yatırım fırsatıyla doludur ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yatırımcılar tarafından fazlasıyla tercih edilir. Diğer oturma izni alma yöntemlerinde olduğu gibi şirket kurarak Almanya’da oturma izni almak istiyorsanız, takip etmeniz gereken belli başlı adımlar ve prosedürler vardır.

Almanya’da yatırım fırsatlarından faydalanmak isteyenlerin henüz başlangıç aşamasında karşılaması gereken birçok şart vardır. Bunlar;

İlk olarak Alman Vergi ve Yasalarına uygun nitelikte “Limited Şirket” kurulmalıdır.

İlgili şirket üç ortak tarafından kurulmalı ve sermayesi minimum 25.000 Euro olmalıdır.

Şirketin faaliyet ve çalışma alanları, etkinlikleri açık bir şekilde tanımlanmalıdır.

Almanya’nın ilgili kurumu tarafından resmi izin alınmış olunmalıdır. Bu noktada Almanya’da İŞKUR’a karşılık gelen kuruluş yetkilidir. Bu kuruluşun istihdam olanaklarını ve yapacağınız yatırımın gerekliliğini değerlendirmesi önemlidir.

Şirket kurulumunun ardından resmi beyanname ve evrakların hazırlanarak bildirilmesi gerekir.

Tahmin edileceği üzere hazırlanan tüm resmi evrak ve beyannameler Almanca olmalıdır. Bu belgelerin Türkçeden tercüme edilmesi halinde ise mutlaka bir yeminli tercüman onayına ihtiyaç vardır.

İlgili kriterleri karşılayarak şirket kurma aşamasına geçmenizin ardından ise karşılamanız gereken bazı önemli gereklilikler de vardır. Bunlar ise;

Almanca dil yeterliliği,

İlgili şirketin faaliyetlerine yönelik aktif iş planı,

Almanya’daki Ticaret Odasına kayıt olunduğuna ilişkin belge,

İşletmeye ait tescil belgesi,

Sağlık sigortasının kapsamı ve tasdik edilmiş bir kanıtı,

Almanya’da yerleşik olarak ikamet edilecek olan adres ve bu adresin resmi olarak kanıtlanması,

Vatandaşlık belgesi, oturma izni ya da pasaport gibi resmi evraklar,

Hazırladığınız iş programı ve hedefleriniz doğrultusunda gerçekleştireceğiniz faaliyetlerdeki yetkinlikleri ya da deneyimi kanıtlayan evraklar,

Almanya’daki vergi dairelerinden elde edilmiş Vergi Kimliği Numarası

Tüm bu evrakları tamamlarken bazı evrakların yeminli tercüman tarafından onaylanmasına dikkat etmenizde fayda vardır. Keza bu evrakların hazırlanmasının ardından Almanya’da oturma izni alabilmek için henüz başvuru aşamasına yeni geçilmiştir. Başvuru aşamasının ilk kısmı ise ilgili alanda yetkili olan kişilerin başvurunuzu incelemesi ile başlar.

Bu noktada şirket açma yoluyla Almanya’da oturma izni almanız halinde bu iznin sınırlı bir süreye tabii olabileceğini akıldan çıkarmamalısınız. İznin onaylanması halinde ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ilk olarak Almanya’da Yabancılar Dairesine başvuruda bulunarak oturma iznini onaylatmaları gerekir.

Bu süreçte daima yanınızda taşımanız gereken bir oturma izni belgesi verilecektir. Sınırlı süre için Almanya’da oturma izni belgesi almanız halinde bu belgenin süresini uzatmanız mümkündür. Oturma izinlerinin süresinin uzatılması genellikle şirketinizin faaliyetleri, ikamet ettiğiniz süre içerisinde Almanya’nın kurallarına ve kanunlarına bağlılığınız ve yasal uygunluğunuz belirleyici olan faktörlerden bazılarıdır. 

  • Paylaş: